Stilleven met bloemen

Een prachtig paar bloemen in de tuin of in een vaas op de tafel geeft een heerlijk zomer gevoel. Helaas kunnen we niet het hele jaar doorgenieten van hetzelfde boeket. Deze verweekt na een tijdje. Gelukkig is er een oplossing voor de mensen die van bloemen én van kunst houden: een stilleven met bloemen voor aan de muur.

Stilleven met bloemen door Eelke Jelles Eelkema

Eelke Jelles Eelkema is een beroemd Nederlandse schilder die zijn werken schilderde rond het begin van de 19e eeuw. Al op vroege leeftijd kwam hij in aanraking met de creatie van kunst. Eelkema was doofstom en ging naar het doofstominstituut te Groningen waar hij les kreeg van tekendocent Gerardus de San, van wie hij enorm veel heeft geleerd. Gerardus de San wist Eelke Jelles Eelkema enthousiast te maken voor kunstcreatie. Het was Joannes Nicolaus Schoonbeek, schilderdocent, die Eelkema uiteindelijk aan het schilderen kreeg. 

Het is onbekend wanneer Eelkema dit fraaie exemplaar met bloemen schilderde. Er wordt geschat dat het tussen 1815 en 1839 geschilderd is. Het bevat anemonen, tulpen, anjers en rozen die een klassieke, vrolijke indruk maken.

Stilleven met bloemen door Eelke Jelles Eelkema

Stilleven met bloemen door Hans Bollongier

Een ander gaaf exemplaar voor aan de muur is het stilleven met bloemen geschilderd door Hans Bollongier. Het exemplaar kent een unieke omgeving. Het boeket staat in een glazen vaas op een stenen blad. Op het stenen blad is niet alleen het boeket te vinden. Ook is er een hagedis afgebeeld met een slak en een rups. 

Wat verder nog bijzonder is, is dat het boeket niet geheel klopt. De bloemen in het schilderij bloeien niet in dezelfde jaargetijden. Naar alle waarschijnlijkheid verwijzen de verwelkende rozen naar de tijd van de tulpenmanie, ook wel de tijd van de bollengekte genoemd. In die tijd rezen de prijzen van tulpen soms naar hoogtes van een Amsterdams grachtenpand. Hans Bollongier verwijst met de rozen naar de vergankelijkheid van aardse zaken.

Stilleven met bloemen door Hans Bollongier

Stilleven met bloemen door Balthasar van der Ast

Het boeket van bloemen door Balthasar van der Ast kent een echt meesterwerk verhaal. Het gaat om een boeket in een glazen, geribde vaas met een levendig boeket vol met irissen, tulpen, rozen, alkeleien en koekoeksbloemen. Het mooie aan dit schilderij is dat de oorsprong te zien is. Balthasar van der Ast begon voor het schilderen met een super gedetailleerde tekening, die hedendaags weer te zien is. Hoe dit komt? Doordat vooral de lichte verf door de jaren heen door is gaan schijnen zijn de lijnen van de tekening weer te zien. Dit maakt de tekening weer zichtbaar op sommige plekken.

Stilleven met bloemen door Balthasar van der Ast

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor 10% korting