Het verhaal van Jan Steen

Het verhaal van Jan Steen

Jan Steen, wiens volledige naam Jan Havickszoon Steen luidt, was een kunstschilder van Hollandse bodem uit de 17e eeuw. Hij is de geschiedenisboeken ingegaan als een zeer veelzijdige schilder die tegenwoordig erg populair is. Deze populariteit heeft er dan ook tot geleidt dat de schilderijen van Steen wereldwijd in de grootste musea tentoongesteld staan. Opvallend aan zijn kunstwerken zijn de chaotische scènes waarin hij soms zeer bijzondere taferelen afbeeldde. Naast deze indrukwekkende werken heeft Jan Steen ook veel portretten en historiestukken achtergelaten. 

 

Jonge jaren

Jan steen werd in 1626 geboren in Leiden. Dit is ook de stad waar hij na een bijzonder leven op 53-jarige leeftijd kwam te overlijden. De ouders van Jan behoorden tot de gegoede burgerij. Het is niet helemaal zeker, maar naar alle waarschijnlijkheid ging Steen bij Jan van Goyen en Adriaen van Ostade in de leer. Gedurende zijn leven is Jan Steen twee keer getrouwd en verhuisde hij met enige regelmaat tussen Den Haag, Haarlem en Leiden. Ondanks dat Jan Steen in totaal zo'n 400 schilderijen maakte waar hij redelijk goed betaald voor kreeg, kampte hij zijn hele leven met hoge schulden. Na zijn overlijden, bleef zijn gezin achter met deze financiële problemen. 

Jan Steen, ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’, c. 1668 - 1670

Jan Steen - ‘Soo voer gesongen, soo na gepepen’ - circa 1668 - 1670

 

Schilderstijl

De stijl van Jan Steen valt onder de barok. Dit is een stijl die wordt gekenmerkt door een grote aanwezigheid van vormen en de heftigheid van gevoelsuitdrukking. In de schilderijen van Steen was het dagelijks leven het hoofdonderwerp. Dit dagelijks leven werd erg levendig, chaotisch en zelfs wellustig afgebeeld. Opvallend was dat de familie van Jan vaak als model gebruikt werd voor de schilderijen. Ook heeft hij zichzelf enkele keren in een schilderij verwerkt. In de afbeelding hierboven is Jan Steen bijvoorbeeld rechtsboven terug te zien (de man met de zwarte hoed en pijp).

 

Historiek

Jan Steen haalde voor sommige schilderijen zijn inspiratie uit klassieke mythologie en de Bijbel. Deze verhalen zijn vanzichzelf zeer dramatisch en opwindend; ideaal voor Jan Steen dus om in een schilderij te verwerken! In totaal schilderde Steen bijna 70 historiestukken, wat een redelijk groot deel van zijn totale werken bedraagt. 

Jan Steen, Mozes en de kroon van de farao, c. 1670

Jan Steen - Mozes en de kroon van de farao, c. 1670

 

De prachtstukken van Jan Steen aan uw eigen wand?

Dat kan! Normaal zouden deze werken een vermogen kosten of zijn zij zelfs niet verkrijgbaar. Dankzij de laatste printtechnieken kunt u bij ons terecht voor haarscherpe replica's van de schilderijen van Steen en andere Oude Meesters. Al deze werken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en formaten. Op die manier valt een Oude Meester in ieder interieur te verwerken!

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor 10% korting