Een koppeltje aan de muur: Marten Soolmans en Oopjen Coppit

Een koppeltje aan de muur: Marten Soolmans en Oopjen Coppit

Wereldberoemd en met een prachtig verhaal. De huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit. Maar, wie is Marten Soolmans? Wie is Oopjen Coppit? En wat maakt deze portretten zo bijzonder?

 

Het verhaal achter Marten Soolmans.

Marten Soolmans was een van oorsprong Belgische hugonoot. Zijn vader vluchtte na de bezetting van België naar Nederland, net als veel andere handelaren. De man was zelfs een zeer succesvol handelaar in suiker. Marten Soolmans, die rechten studeerde in Leiden, ging in 1633 in onderhuwelijk met Oopjen Coppit. Hij brak toen zijn studie af. Voor hun huwelijk liet hij door Rembrandt van Rijn, die hij waarschijnlijk kende van zijn studietijd, zijn vrouw en zichzelf enorm portretteren. Marten overleedt op 28 jarige leeftijd. Het is onbekend waardoor.

 

Het verhaal achter Oopjen Coppit.

Ook Oopjen Coppit had een afkomst die erg vermogend was. Ze was een familielid van een regentengeslacht. Het regentengeslacht bestuurde Hollandse steden. De familie van Oopjen was vooral rijk geworden door de handel in buskruit en graan. Ze trouwde op 28 juni 1633 met Marten en gingen wonen in Amsterdam. Ze kregen 3 kinderen: Hendrick, Jan en Cornelia.

 

Toen Marten kwam te overlijden trouwde Oopjen al gauw weer met een nieuwe man. Ze trouwde met een kapitein die actief was in Nederlands-Brazilië. Marten Pieterszoon Daeij. Ja, toevallig heette hij ook Marten. Oopjen deed een lange tijd registratie voor hem en zijn waardgelders. Waardgelders zijn huursoldaten.

 

Oopjen Coppit stierf in 1689 in Alkmaar. Ze was toen ook al weduwe van haar tweede echtgenoot, Daeij. 

Impressie van Marten Soolmans en Oopjen Coppit

 

De reis van de portretten.

Het begint allemaal in Leiden. Rembrandt van Rijn krijgt opdracht van Marten Soolmans om twee portretten te schilderen, namelijk van hem en zijn toekomstig echtgenote: Oopjen Coppit. Om zo veel mogelijk te laten zien hoe rijk en belangrijk zij wel niet waren liet hij het schilderij schilderen in enorm formaat. 207.5 cm bij 132 cm! Daarnaast, de kleding van de twee is van enorme waarde. 

 

Toen Marten Soolmans overleed bleven de schilderijen in bezit van Oopjen. Later, toen zij zelf stierf kwamen de schilderijen in bezit van de familie Daeij. De familie van de man waar ze na Marten Soolmans mee trouwde, Marten Pieterszoon Daeij. Zij hielden heel erg lang de schilderijen als familiebezit. 

 

In 1798 zijn de schilderijen pas verkocht door de familie Daeij. Voor een schamilige 4000 gulden. Het jaar erna worden ze al weer verkocht. Deze keer voor 12000 gulden door Pieter van Winter. Zijn dochter erfde de schilderijen. De erfgenamen na de dochter besloten, naast 67 andere werken, de portretten weer te verkopen. Het bedrag is onbekend, maar het zal gaan om grote getalen. De koper is van 's werelds rijkste familie: de familie Rothschild. De joods-duitse bankiersfamilie haalde de schilderijen uit Nederland. Het leverde veel comotie op. 

 

Tot 2014. Eric de Rothschild besloot Marten Soolmans en Oopjen Coppit te verkopen. De Nederlandse Staat en de Fransen bundelen de krachten en kopen de exemplaren van de familie. Het bedrag? 160 miljoen euro! Marten Soolmans komt in Hollands bezit. Oopjen Coppit is in Franse handen. 

 

Er wordt besloten het koppeltje nooit meer van elkaar te scheiden. De twee worden wisselend tentoongesteld in het Rijksmuseum en het Louvre. Tegenwoordig zijn de twee te zien in de Eregallerij van het Rijksmuseum.

 

Niet alleen de historie, maar ook de schoonheid.

Een unieke geschiedenis. Pracht van portretten. Het maakt de twee enorm populair bij de kunstliefhebber. Hoe gaaf is het als deze exemplaren in je huis hangen? Niet van de echte te onderscheiden wallprints zijn te bestellen bij WannaHave Wallprint. 

Impressie van wallprint Marten Soolmans en Oopjen Coppit aan de muur

 

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor 10% korting