De Nachtwacht - Rembrandt van Rijn

Tussen 1639 en 1642 schilderde één van Nederlands grootste kunstenaars, Rembrandt van Rijn, zijn meesterwerk De Nachtwacht; een naam die pas later aan het werk gegeven is. Wat De Nachtwacht zo bijzonder maakt, is de levendigheid die van Rijn aan het schilderij mee heeft gegeven. Door niet alle figuren even scherp, en kriskras door elkaar af te beelden lijkt er zich een waar toneelstuk op dit schilderij af te spelen. Andere kunstenaars uit Rembrandts tijd maakten ter vergelijking erg ‘standaard’ groepsportretten. Hierbij werd iedereen even groot op de voorgrond geplaatst waardoor elk individu even belangrijk leek. Rembrandt distantieerde zich hier dus compleet van. Daarnaast zijn alle personen op De Nachtwacht in actie. Dit is iets wat wij bijvoorbeeld ook is terug te zien in een ander groepsportret van hem: De Staalmeesters.

De Nachtwacht - Rembrandt van Rijn

De Nachtwacht - Rembrandt van Rijn

 

Het verhaal achter De Nachtwacht

Zoals gezegd is De Nachtwacht niet de originele naam die Van Rijn bedacht had voor zijn schilderij. Voluit heet het werk namelijk De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant WIllem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren. Een hele mond vol dus! De Nachtwacht is een voorbeeld van een schuttersstuk. Dit is een geschilderd groepsportret, waarop leden van een schuttersgilde zijn afgebeeld. Het was hierbij gebruikelijk dat iedere persoon op de print een aanbetaling deed om een plekje op het doek te bemachtigen. Er zijn ook veel schilderijen terug te vinden waarbij de schutters actief een maaltijd aan het vergaren zijn. Hierbij spreekt men van een schuttersmaaltijd. Het bekendste voorbeeld van zo’n maaltijd is de Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster

De Staalmeesters - Rembrandt van Rijn

De Staalmeesters - Rembrandt van Rijn

 

De Nachtwacht in je eigen interieur

Wij begrijpen dat het voor de gemiddelde persoon niet erg realistisch is om De Nachtwacht in hun eigen interieur op te hangen. De waarde van het schilderij wordt namelijk geschat op zo’n 500 (!) miljoen euro. Vandaar dat wij van Wannahave Wallprint De Nachtwacht al vanaf €110,- aanbieden. Daarnaast is hij verkrijgbaar in verschillende materialen en formaten. Op deze manier maken wij het mogelijk om Rembrandts bekendste voor ieder interieur toegankelijk te maken!

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief voor 10% korting