28 januari 2022
Paulus Potter, geboren in Enkhuizen 1625, zal de geschiedenisboeken ingaan als ‘de dierenschilder van de Gouden Eeuw’. Een schilder met enorm veel talent, originaliteit en een extreem goede beheersing van het Realisme. Op jonge leeftijd verhuisde het gezin Potter naar Amsterdam. Hier begon het avontuur van Paulus in de werkplaats van zijn vader. Ook kreeg hij hoogstwaarschijnlijk lessen van schilders als Jacob de Wet en Nicolaes Moeyaert. Toen Potter 21 was, omstreeks 1646, voltooide hij zijn schildersopleiding en verhuisde enkele jaren later naar Den Haag. Op sommige schilderijen zijn details te zien van Delft. Ondanks dat hier geen concreet bewijs voor is, wordt soms dus gedacht dat Paulus in deze periode ook in de buurt van Delft gewoond heeft. Het leven van Paulus Potter zal eindigen in Amsterdam. Hier is Paulus in 1652 uitgenodigd door Nicolaes Tulp, een bekende arts uit de 17e eeuw, om een groot ruiterportret van zijn zoon te maken. Twee jaar later, in 1654, sterft Paulus Potter aan de gevolgen van tuberculose. Hij is dan nog maar 28 jaar en laat zo’n honderd schilderijen en tekeningen na.
Paulus Potter schilderde ontzettend realistisch met veel details. Dit is bijvoorbeeld goed terug te zien in zijn bekendste werk De Stier. Hij schilderde dit werk toen hij nog maar 21 jaar was, maar besteedde hier veel aandacht voor de houding, huid en uitdrukking van de beesten. Dat De Stier zo bekend is geworden, komt met name door de originaliteit van het kunstwerk. Hij was namelijk de eerste die in deze tijd een doodnormaal onderwerp afbeeldde op een groot formaat (235,5 x 339 cm). Ook de Fransen toonden veel belangstelling in het werk van Potter. Zo werd De Stier naar Frankrijk meegenomen door niemand minder dan Napoleon Bonaparte. Na zijn val is het schilderij weer teruggehaald naar Nederland en is hij sindsdien te bewonderen in het Mauritshuis. Doordat het werk als boegbeeld diende binnen het Realisme, een kunststroming in de 19e eeuw, was De Stier net zo bekend als De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
Ondanks dat Paulus Potter op jonge leeftijd stierf, heeft hij een indrukwekkende collectie schilderijen nagelaten. Een paar van zijn bekendste werken:
De Stier - Paulus Potter ca. 1647 | Mauritshuis
Twee paarden in de wei bij een hek - Paulus Potter ca. 1649 | Rijksmuseum
Het Spiegelende Koetje - Paulus Potter ca. 1648 | Mauritshuis